A kilencedik képzésen jártunk

A hétvégén megtartására került a 9. Helper képzes, amit dr. Keresztény Zsófia tartott.  Már korábban találkozhattunk vele  többször is, hiszen például a Járőrtechnika kötelező képzést is ő tartotta.

Ez a képzés ugyanolyan jó hangulatban telt akárcsak az előző Zsófia által tartott képzések. A képzés nulladik percében közöltek velünk egy pár közérdekű információt, ugyanis egy kis programváltozás következett be. A 2018as helper képzés egyetlen gyakorlatát ugyanis május 19-ről átrakták május 12-re. Tehát a “drog” és a “sziget” képzések időpontja felcserélőtek. Illetve, felhívták a figyelmünket a game day nevű eseményre, amit tavaly a helperek nyertek. Ez a rendezvény 13-án kerül megrendezésre, amihez a facebook-on tudtok is -csatlakozni. Ezen fontos információk elhangzása után jöhetett a tananyag: a belgyógyászat és a neurológia. ‌Megbeszéltük az 5 másodperces skálát. Ennyi idő kell ahhoz, hogy eldöntsük, hogy a sérült milyen helyzetben/tudatállapotban van (pl.: eszméletlen, áll, fekszik…). Ehhez tartozik az AVP. Ami rövidítése annak, hogy Active(hogyha tudatánál van), Verbal(hogyha kérdésre, felszólításra felkel az illető), Pain(fájdalom, valamilyen külső erő hatására felkell a buckálakó). Illetve van a mennyiség és minőség ellenőrzés. Az előbbihez tartozik az AVP, az utóbbihoz pedig az úgynevezett quiz kérdések. Hol vagy?, Mennyi az idő?, Mi a dátum?, persze ha valaki azt hiszi magáról, hogy ő Pókember akkor gondolhatja a járőr, hogy valami nincs rendben(megtörtént eset alapján). Ezután rátértünk a leggyakrabban előforduló betegségekre a szigeten. Mint például a epilepszia a sok por miatt, sztrók amit akár az alváshiány is okozhat, illetve a gerinctörés. Aztán a belgyógyászati tünetekre hívták fel a nebulók figyelmét. Ha például valakinek fáj a hasa, az potenciális életveszélyben lévő sérült ,ugyanis belső vérzése is lehet neki. Ugyan ilyen a mellkas fájdalom, ami esetén szállítani kell a beteget.

Ismét hatalmas élmény volt Zsófit hallgatni azzal a beleélessel, és sok éves tapasztalattal a háta mögött. Remek érzés, hogy ilyen emberek a vezetőink, és bármikor számíthatunk rájuk. Jövő hétvégén pedig egy kicsit szabadabban találkozhatunk velük, mind a gyakorlati órán, mind a game day-en. Töltsük együtt a hétvégét és gyertek el mindkettő programra.

UI.: Nézzétek az email fiókjaitokat, hiszen küldtek mindenkinek a változás miatt egy kis üzenetet.

 

Harangozó Mihály