Divízióink

 

Egyesületünk kisebb egységekből épül fel. Központi szerepe van az egészségügyi ellátást biztosító divízióknak (ambulancia, first aid) és a megelőzésért felelős divízióknak (szociális divízió, pszichológusok). Emellett számos kisebb csapat dolgozik a hatékony működésért és a békés együttélésért (technika, iroda, secu, média).

 

1) FIRST AID DIVÍZIÓ – JÁRŐRÖK

„Járőr (def.) : A fesztiválok hősei, akiknek életformája nyomán elfogadott magyar kifejezéssé vált a “helperkedik, helperkedés”. Jelentése: fesztiválokon, koncerteken, sport- vagy családi rendezvényeken rosszulléteket előz meg, elsősegélyt nyújt, munkája során élvezi a segítségnyújtás örömét.” A jó járőr talpraesett, jól kommunikál, és bírja a gyűrődést. A jó járőr biztos a tudásában, felkészült és megbízható. A jó járőr elhivatott.

Na de mit is csinál a jó járőr? Hármas csapatokban, éjt nappallá téve járja a fesztivál területet, fehér pólós – vagy épp láthatósági mellényes – hősként keresi a bajba jutottakat. Sőt! Meg sem várja míg bekövetkezik a szerencsétlenség! Egyetlen pillantásával felméri a helyzetet, hol lesz szükség a segítségére. A gyógypacsik nagymestere, és olyan gyorsan tesz fel egy sebtapaszt, hogy nem is látod mozdulni! Rendkívüli kommunikációs készségének köszönhető, hogy a legillumináltabb személynek is meg tudja magyarázni “FIRST AID – no information”. Ha csak megfordul a fejedben, hogy szükséged lenne segítségre, ő azonnal megjelenik!

Jelentkezz a járőrök csapatába, ha érdekel az elsősegély és szívesen kipróbálnád magad egy nem mindennapi környezetben. A szórakozás és jófej társaság garantált!

 

2) SZOCIÁLIS DIVÍZIÓ

A drogprevenció mellett az Egyesület nagy hangsúlyt fektet az ártalomcsökkentésre is, melynek célja, hogy a tudatmódosító szerek káros hatását a lehető legkisebbre csökkentse. A Szociális divízió 3 fő részből áll/ helyszínre osztható:

  1. HAHO (Hangout-Hangover) : egy olyan, helység, ahol a „megfáradt” fiatalok biztonságos környezetben pihenhetnek, szakemberek jelenléte mellett. Szükség esetén egészségügyi ellátást, szociális tanácsadást, krízisintervenciót is igénybe vehet a betérő személy. A HAHO szolgáltatást 0-24 órában látjuk el, 8 órás váltásokkal.
  2. Party service: a szórakozó személyek számára egy olyan fix pontot biztosítunk a fesztivál ideje alatt, ahol a szervezete számára szükséges anyagokat tudja pótolni, így vizet és szőlőcukrot biztosítunk számukra. Segítő szakember jelenléte itt is rendelkezésükre áll. A party service 21.00-05.00 érhető el a szórakozó fiatalok számára.
  3. Szociális járőr: a járőrfeladatok egy speciális esete, amikor a szociális járőr a tudatmódosító szer hatása alatt álló személyeket keresi fel, nyújt nekik segítség, tájékoztatja őket a fesztiválon elérhető lehetőségekről. A szociális járőr a fesztivál egész területén látja feladatát 16.00-24.00-ig.

A divízióban való munkához elengedhetetlen a képzés elvégzése, a drogokról való ismeretek, tudásanyag elsajátítása, és a csapatmunka. A beosztás elkészítése során mindenki mindhárom helyen teljesít szolgálatot a fesztivál ideje alatt. A csapat tagjai közt magas szakmai tudással rendelkező szociális munkások, pszichológusok valamint egészségügyi dolgozók is részt vesznek. Szeretettel várjuk önkéntes segítő fiatalok jelentkezését egy összetartó, remek csapatba.

 

 

3) PSZICHOLÓGUS DIVIZIÓ

A Helperek Egyesület pszichés ellátásáért felelős csapata a fesztiválokon többféle tevékenységet lát el. A csapat tagjai pszichológusok, szociális munkások, szociológusok, illetve hallgatók, akik minimum 2 befejezett tanévet tudhatnak maguk mögött. A pszichológia szekció 46 szakemberrel és 2 vezetővel végzi a Sziget Fesztivál pszichés ellátását, melyek közé a kortárs tanácsadás, drogprevenció, krízisintervenció, lelki segítségnyújtás és szupervízió tartozik. A közös munkát megelőzi egy felkészítő tanfolyam, melyek során a szükséges ismereteket elméleti és gyakorlati úton is elsajátíthatják a résztvevők.

A Sziget Fesztiválon minden látogató számára nyitott a Drogprevenció és a Lélekambulancia sátor, ahol a felkészült szakemberek a nap huszonnégy órájában várják az érdeklődőket és a lelki segítséget igénylő fiatalokat. A csapat egy kisebb része pedig az Ambulancián nyújt pszichés segítséget az orvosok, nővérek és ápolók mellett. A VOLT, Balaton Sound, Strand Fesztivál és B.my.lake egészségügyi csapatában 4 szakember felelős a pszichés ellátásért.

Az önkéntes segítőknek bőven akad dolga a fesztiválok során, számos különféle problémával fordulnak hozzájuk segítségért. A fesztivál speciális közegében, kilépve a mindennapi élet keretei közül a megszokott határok fellazulhatnak és az elfojtott problémák a felszínre kerülhetnek. A szakembereknek a fesztiválhelyzetben kell megteremtenie azokat a feltételeket, melyek a megfelelő segítségnyújtáshoz szükségesek, alkalmazkodva a körülményekhez. Mindez nagyfokú rugalmasságot, kompetenciát és jól szervezett csapatot igényel.

 

 

4) IRODA DIVÍZIÓ

Az adminisztráció hősei a Sziget Fesztiválon vállalják a papírtenger átúszását, valamint csaknem cseppenként való szétválasztását és tárolását – felénk ezt jelenti az “iktatás”. Hozzávetőlegesen: ötszáz önkéntes regisztrálása néhány nap alatt, az ambulancia elindításához és működéséhez szükséges adminisztrációs háttér folyamatos biztosítása, és többszázas heti esetszám dokumentációjának kezelése a feladatunk. Monumentális feladat? Az, de egy ütőképes csapattal korántsem megoldhatatlan. Végeláthatatlan, szürke irodai tili-toli helyett az ajánlatunk: esetleírás az ambulancia életterében és háttérmunka az irodában.

Várjuk a jelentkezésedet, ha szívesen dolgozol a színfalak mögött, annak tudatában, hogy mégis nélkülözhetetlen láncszeme vagy az ellátási rendszerünknek; szívesen lennél egy összetartó csapat tagja; emberek helyett nyomtatókat szeretnél újraéleszteni; felhasználói szinten értesz az Excell és Word nyelvén (az apróságokba majd belejössz), neadjisten a számítógépek üzemeltetéséhez.
Előnyt jelent, ha valamennyit konyítasz az egészségügyi latin kifejezéseihez, ki tudsz költözni a Sziget kezdése előtt pár nappal az előkészületekhez, és türelmesnek, hatékonynak, precíznek és lazának egyszerre érzed magad. Kétoldali zeneundor a szolgálati youtube-ozás közösségi jellege miatt sajnos kizáró okot jelent.

 

 

5) TOLMÁCS, BETEGKÍSÉRŐ

Egyre több külföldi látogató érkezik már a kisebb fesztiválokra is, és lássuk be, stressz helyzetben sokkal könnyebb az anyanyelvünkön kommunikálni, mint angolul elmagyarázni, mi is fáj pontosan. Ebben nyújtanak segítséget a betegkísérő tolmácsok :  kapocsként működnek az ambulancia dolgozói, az esetek és hozzátartozóik között. Alkalom adtán még “terepre” is mennek, ha a járőrök hívják őket. Ha legalább 2 nyelven beszélsz, esetleg konyítasz az egészségügyi terület kifejezéseihez (vagy megígéred, hogy addig megtanulod), jelentkezz hozzánk!

 

6)  MÉDIA DIVÍZIÓ

A média divízió célja, hogy megörökítse azokat az eseményeket, amiket a barátaid úgyse hinnének el, ha csak elmesélnéd. Mindig résen vannak, magányos farkasként, vagy egy-egy járőr csapathoz verődve járják a fesztivál területet, és lesben állnak, hogy lencsevégre kapják AZT a bizonyos pillanatot.

Ezen kívül lehetőség van videók, interjúk, és napi összefoglaló cikkek készítésére is, így ha bármely területe foglalkoztat a médiának, jelentkezz bátran! Az egyetlen feltételünk, hogy legyen saját felszerelésed, mivel az Egyesület nem tud biztosítani a számodra. Nem számít, milyen típusú kamerával dolgozol, vagy hogy kicsit ütött-kopott a laptopod, amíg kreatív vagy, kifogyhatatlan az ötlettárad és lelkesen jössz, mi a falkába fogadunk!

 

 

 7) IT DIVÍZIÓ

Ha már az oviban is számítógép vagy net-kábel volt a jeled, köztünk a helyed! Ha érdekel az informatika, esetleg szeretnél a jövőben IT vonalon tanulni vagy dolgozni, és nem riadsz vissza fesztiválok elképesztő hangulatától, akkor várunk a Helperek IT divíziójába! A mi munkánk már a fesztiválok nyitónapja előtt megkezdődik, a rendszerek kiépítésével és üzembe helyezésével. Ezek után folyamatosan segítjük az egészségügyi személyzet munkáját, ha bármilyen informatikai vagy műszaki problémájuk akadna. (Igen, negyedjére is meg kell mutatni, hogy működik a nyomtató…) A Helperek IT divíziójának tagjaként új ismereteket szerezhetsz informatikai és biztonságtechnikai rendszerek telepítésében és üzemeltetésében, mindezt egy rendkívüli csapat tagjaként!

 

 

8) HELPEREK AREA CONTROL („SECURITY” DIVÍZIÓ)

A divízió az Egyesület egyik pillére, szakterülete speciális, a HELPEREK Egyesület fesztiválokon végzett 24 órás munkájához nyújt 24 órás háttértámogatást azáltal, hogy szervezi, irányítja az Egyesület által ideiglenesen birtokba vett területek és telepített létesítmények felügyeletét, védelmét, illetve jelentős részt vállal az egyesületi és személyi javak, felszerelések őrzésében, logisztikájában, egyes esetekben az Egyesület egészségügyi járőrei mellé nyújt biztosítást.
A speciálisan képzett divízióvezetők és a divízió tagjai is részt vesznek a Helperek elsősegélynyújtó képzésén, ennek okán képesek szükség esetén besegíteni pl. a járőröknek. Munkájuk során jártasságot szereznek a kommunikációban, a konfliktusok kezelésében, megoldásában/feloldásában. Ha szeretnél egy felelősségteljes és ütőképes csapat tagja lenni, köztünk a helyed.