Komplex és összetett rendszer – bepillantás a Helperek kulisszái mögé

A Sziget Fesztivál egészségügyi központjának működtetése és üzemeltetése nem egyszerű feladat, a különböző területeknek szorosan együtt kell dolgozniuk, hogy ez a jól kialakított, stabil lábakon álló egység létrejöjjön. A Helperek Egyesület egy több lépcsős egészségügyi biztosítást hozott létre a Szigeten, a teljes egészségügyi bázis, az ambulancia és a helperjárőrök összehangolt munkájával, valamint a mentőkkel együtt vigyáztak a fesztiválozók egészségügyi biztonságára az egész rendezvény alatt.

 

Dr. Szeles Gézával, a Helperek Egyesület vezetőjével beszélgettünk.

2016_08_10_17_sziget_fesztival_foto_valics_dezso_0789

 

  • A Sziget fesztivál egészségügyi biztosítása szerteágazó feladat. Alapját a helperjárőrök adják, akik a nap 24 órájában járják a Sziget teljes területét és baj esetén megkezdik az elsősegélynyújtást. Ők kísérik szükség esetén a betegeket az ambulanciára, mentőt hívnak ha a sérült vagy a beteg állapota azt kívánja. Az oxiológiai ambulancián 25 orvos és 40-45 nővér dolgozik a rendezvény teljes ideje alatt. Itt a sürgős esetek ellátása mellett fel vannak készülve egyes szakellátásokra, alapellátásra is a dolgozók.

Érdekes területe még az egészségügyi láncnak a „medical rescue”, vagyis a mentőrobogó. Ezt a mentőegységet már az Országos Mentőszolgálat is használja, de mi teszteltük először a működését, amikor nagyjából 15 éve bevezettük őket a fesztiválok területén. A szabály az, hogy 2 percen belül a Sziget bármely pontját elérjék és megkezdjék az ellátást, illetve nagyon fontos, hogy ők akár a legkomolyabb beavatkozásokat is el tudják végezni. A járőrök sokszor segítenek nekik, természetesen itt is fontos a gördülékeny közös munka. Két csapattal dolgoztak a Szigeten, egy mentőtiszt és egy mentőápoló alkotott egy beavatkozó egységet.

 

 

  • A Medical Center üzemeltetése hatalmas és nagyon fontos feladat a szakmai munka mellett. Az egészségügyi bázis bejáratánál betegkísérők/tolmácsok és az úgynevezett „area control” (biztonsági személyzet) közösen van szolgálatban. Ahogy a nagy fesztiválokon egyre szélesedett a külföldi közönség érdeklődése, így számunkra is egyértelművé vált, hogy a nővérek, orvosok nyelvtudása mellett olyan tolmácsokra is szükségünk van, akik legalább 2-3 nyelven beszélnek. A biztonsági személyzet pedig kifejezetten az egészségügyi bázis „védelmére” és felügyeletére van kiképezve, ugyanis egy hagyományos security munkához képest mi másfajta figyelmet igénylünk. Ők az ambulancia esetén nem egy egyszerű bejárat előtt állnak, ahol tudják hogy kit lehet beengedni, és kit nem, hanem nálunk ők szűrik meg először a tolmácsokkal együtt a betegeket, sérülteket. Nyilvánvalóan nem jöhet be akárki az egészségügyi bázis területére, sőt, azt is szabályozniuk kell, hogy a rokonok, barátok ne jöhessenek be, ami sokszor nem egyszerű feladat, hiszen hatalmas a betegforgalom, de ezt nem mindenki érti meg – legalábbis elsőre J. Ez a szekciónk jelenleg körülbelül 70 fővel működött a Sziget alatt.

 

  • Az egészségügyi bázis fontos hátterét adják azok a további, kiszolgáló területek, amik tulajdonképpen egy üzemeltetési osztálynak felelnek meg. Ide tartozik az informatika, a technikai személyzet, az irodai munka és az étkeztetés is. A rendszer nem engedheti meg magának, hogy órákkal később oldjunk meg egy-egy kialakult problémát, ezért szerelőink, háttértechnikai munkatársaink folyamatosan ügyeletben vannak, hogy segíthessenek. Rengeteg adminisztrációt kell végeznünk, nem csak az Egyesülettel, hanem az ambulanciai ellátásokkal kapcsolatban, így például nem történhet meg az, hogy elfogy a papír, vagy nem működik a számítógép – azonnali megoldást kell adnunk ezekre az ügyekre.

 

  • A 2016-os Sziget Fesztivál egészségügyi szempontból sikeresen zárult. Természetesen maradtak még feladataink – gondolok itt akár az Országos Mentőszolgálattal való együttműködés szélesítésére, tökéletesítésére– de azt minden résztvevő nevében bátran kijelenthetem, ahogy a latin mondás is megfogalmazza: „Salus aegroti suprema lex esto!”, azaz „A Beteg üdve legyen a legfelsőbb törvény!” … a többi pedig maradjon a kulisszák mögött.