Sziget 2019 – Ötödik nap

A mai nap jelmondata a Szigeten nem más, mint hogy légy te a változás, így ebben a szellemben beszélgettem önkéntesekkel, hogy mégis mit gondolnak, ők hogyan tudnak változást előidézni. Persze mondhatnánk, hogy sehogy, hiszen csupán hangyák vagyunk a nagy egészhez képest, de ez ilyen formában nem igaz és ebben erősítettek meg engem a helperek is.

Most mindenesetre ne kanyarodjunk el nagyon, maradjunk a mi kis ökoszisztémánknál, a SZIGETnél. Ha csak ebben a közegben nézzük is változást tud hozni minden járőr, masszőr, tolmács, és mindenki más is a fesztiválozók és egymás életében is. A minap beszélgettem egy járőrök, aki azt mesélte, hogy a látogatók már sokkal nyitottabban az irányukba, hiszen az elmúlt évek alatt kiépült egyfajta bizalom a helperekkel szemben. A fesztiválozók már bátran mernek segítséget kérni, mert tudják, hogy hacsak nincs valami komoly bajuk, akkor azt a helyszínen pár perc alatt tudják orvosolni, ezáltal pedig nem maradnak le egy koncertről sem. Ez mindenkinek jó, hiszen így az ambulancia sincsen leterhelve olyanokkal, akiknek csak egy-két ragtapaszra van szükségük, valamint a fesztiválozó is örül, hogy jobban van és folytatódhat a buli. Éppen ezáltal szerintem minden járőr nevében mondhatom, hogy ők igenis érzik azt, hogy változást hoznak, mégha kicsit is. Persze természetesen ez minden divízió tagjaira igaz.

Egy tolmács mesélte, hogy mikor az ambulanciára érkezők meg vannak ijedve a szituációtól, hiszen csak egyedül mehetnek be, a barátoknak kint kell maradni és bár senki nem harap bent, de orvoshoz menni szerintem amúgy sem szeret senki, hát még egy fesztivál közepén. Ilyenkor pedig olyan hálásak tudnak lenni, ha a problémájukat az anyanyelvükön tudják megbeszélni, hogy utána van, hogy a tolmácsot bejelölik Facebookon. Mindenesetre én úgy gondolom, hogy ha szeretettel, és szorgalommal csinálod, amit csinálsz, akkor tudsz változást hozni a környezetedbe, még ha nem is nagyot. Viszont ha mindenki tesz azért, hogy a bolygónk egy jobb hely legyen, akkor az is lesz.

 

Tymcsuk Dorina