Sziget 2019 – Harmadik nap

A tegnapi napon a környezetvédelem volt a nagyszínpadi beszéd témája, így az önkéntesekkel is ezt a témát beszéltük át. Ki hogyan figyel oda a környezetre, vagy éppen aki nem az miért tartja elhanyagolhatónak a problémát.

Első körben olyan helperekkel ültem le beszélgetni, akik tesznek az ügy érdekében, így mindig van náluk kulacs, nem kérnek nejlon zacskót, vagy éppen az utcán is vászon táskát hordanak. Az egyik lány mesélte, hogy ő például annyira foglalkozik a témával, hogy csak turiból vásárol ruhát, ugyanis elítéli a mostani nagy ruházati láncok környezetkárosító viselkedését. Ugyanis mint tőle megtudhattam gyakran ezeket a ruhákat rossz életkörülmények között élő emberek készítik, valamint a festék sem épp jó minőségű, amivel szinezik az anyagot. Egy másik helper azt mesélte, hogy ő minden vásárlása alkalmával visz a boltba vászon szütyőket, amik nagyjából olyanok, mint egy mosózsák és ezekbe teszi bele a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Mindenesetre, hogy ne csak lányokkal beszélgessek fiatalembereket is megkérdeztem a témában. Tőlük kevesebb érdeklődést láttam, de ez talán logikus is. Ettől függetlenül ők is tesznek az ügy érdekében, többen számoltak be arról, hogy szelektíven gyűjtik a szememet, vagy visznek magukkal palackot, hogy ne mindig PET palackos üdítőket igyanak. Személy szerint már ezt is jónak érzem, hiszen számomra a környezetvédelem ott kezdődik, hogy a saját szokásaihoz képest igyekszel tenni a közjóért.

Végezetül én azt tanácsolom, hogy aki első lépéseit szeretné megtenni a környezet védelme érdekében, a Szigeten szánjon rá 1-2 órát, hogy összegyűjtse a pecséteket a Sziget útlevelébe, hiszem ezért cserébe a bevándorlási hivatalnál olyan újrahasznosított palackot kaphat, amit a tengerekből kihalaszott műanyag hulladékból készítettek. Egy földünk van, vigyázzunk rá!

 

Tymcsuk Dorina