Volt helper napló /4.

A fesztivál harmadik napján a visszatérő helperek kerültek górcső alá. Három olyan önkéntessel beszéltem, akik valamilyen vezető beosztásba kerültek az elmúlt években. A velük készített interjúk egy-egy részletét fogom megosztani ma.

Elsők között Czégel Szabolcsot kértem meg, hogy meséljen nekem, hogy mióta és miért helper, valamint hogy milyen számára az, hogy immár második éve műszakvezető a szociális divízióban. Igazán szívélyesen fogadott, ami bár nem lepett meg, jól esett, és úgy gondolom, hogy az oda betévedőket is ugyan az a nyugalom fogja el olyankor, mint akkor engem. Miután leültünk beszélgetni, elmondta, hogy 4 éve volt először helper, ami számára egy hatalmas élmény volt, és az első járőr hete után pontosan tudta, hogy ez egy “hosszútávú kapcsolat” lesz. Amikor pedig 2 éve felkérték, hogy legyen a HaHo sátor műszakvezetője. Nagyon izgalmas kihívás volt neki, ugyanis előtte nem volt semmilyen csapatvezető tapasztalata. Viszont azt is elárulta, hogy bár néha hiányzik neki az a pörgés, ami a járőr munkával járt együtt, mégis mostmár inkább maradna műszakvezető, ugyanis élvezi a csapatvezetői feladatokat.

A következőkben Orosz Judittal beszélgettem, aki a pszichológus divízió vezetője jelenleg. Elárulta nekem, hogy immár ez az ötödik nyara helperként, valamint hogy az egyetemi évei alatt találkozott először ezzel a lehetőséggel, egy Neptun hirdetesben és úgy gondolta, hogy jó gyakorlási lehetőség lenne számára. Először a Soundon vett részt, ami bár mélyvíz volt számára, ugyanis másképp képzelte el a feladatkört mégis pozitív volt számára az élmény, így mikor tavaly felkérték, hogy vállalja el a divízió vezetését örömmel mondott igent, ugyanis így a vezetői kompetenciáit is tudja fejleszteni. Bár nagy felelősség valamint kihívás volt ez legelőször számára, de mára élvezi az ezzel járó kötelezettségeket.

Végezetül, de nem utolsó sorban a mi drága “pótanyánkkal”, Terjék Dórival, ültem le beszélgetni, aki elmondta, hogy még az egyetem alatt ismerkedett meg a helperekkel, valamint, hogy az első évben még újoncként minden új és izgalmas, majd a következő nyáron, miután ő vált már tapasztalt járőrré, akkor kissé feszengett, hogy a gyakorlatban neki kell megmutatnia majd az újaknak, hogy mégis milyen élesben a járőrök munkája. Ezt követően bekerült a nagyszínpad csapatába, tehát folyamatosan menetelt előre a ranglétrán, hogy végül eljuthasson oda, hogy ma már részt vesz a szervezésben, a toborzásban, valamint munka mellett még arra is van ereje és ideje, hogy mindannyiunkat meghallgasson, és ha kell megoldja a problémákat. Elmondása szerint ezt élvezi a legjobban; hogy mindenki bizalommal fordul hozzá. Három különböző ember, különböző területek, különböző motiváció, de egy biztos; mind itt vannak a VOLT fesztiválon és azzal töltik a szabadidejüket, vagy épp arra fordítják a szabadságukat, hogy segíthessenek a fesztiválozóknak ki-ki a maga módján.

Tymcsuk Dorina