VOLT helpernapló /3. -Járőrnap

Rögtön az elején egy anekdotával kezdenék:
Még talán a legelső képzés alkalmával hangzott el Kupsza Péter szájából két kifejezés: ingyen fesztivál, valamint, hogy a járőröknek nem könnyű.

Nos én összesen pár óra erejéig csatlakoztam, a tízes járőr csapathoz és azt kell mondanom, hogy az akkori kijelentések mostmár egyértelművé váltak a számomra is.
Én egy esti műszak erejéig voltam járőr a nagyszínpad környékén és ez egy tisztább képet adott, a járőrök munkájáról, mint amit eddig elképzeltem. Az este ezen a napon nem volt kifejezetten eseménydús, ami azért valljuk be örömteli, ha elsősegélyről van szó, viszont ennek megfelelően egy sok órás monoton gyalogtúra lett az estéből. Amit természetesen a jó hangulatú társaság nagy nevetésekkel és néha pár perces bolondozással kompenzált. Lassan már, mintha régi barátok lennének, olyan kapcsolat alakult ki a járőr csapat tagjai között, így itt is voltak belsős poénok, sokatmondó összenézések.
Ami szintén meglepő, hogy mennyire befogadó a közeg. A csapat tagjaival előtte sosem találkoztam, vagy beszéltem, mégis úgy kezeltek, mintha egy teljes értékű tagja lennék az egységnek és semmiből nem maradtam ki ezáltal. Amit pedig az elején pedzegettem az ingyen munkáról… Ez nagyon nem az. Hatalmas nagy felelősség, ami a járőrök vállát nyomja, hiszen rengetegszer ők előbb találkoznak sérült emberrel, mint a szakszemélyzet, így rajtuk múlik első körben, hogy jól mérjék fel a helyzetet és ennek megfelelően kezdjék el az ellátást. Ez  sokszor nem könnyű, mert a fesztiválozók egy része nem együttműködő. Ez annak köszönhető, hogy félnek, nehogy lemaradjanak a kedvenc koncertjükről, így ezzel is meg kell bírkózni.
Ami még izgalmas, hogy ezek a fiatalok nem feltétlenül akarnak ápolók, orvosok vagy mentősök lenni a jövőben, viszont bárkit kérdeztem a motivációjuk egy része mindig megegyezett. Tudni akarják, hogyan tudnak segíteni majd a hétköznapokban, ha valaki a közelükben lesz rosszul, ami szerintem igazán tiszteletre méltó.
Emellett természetesen az ő fesztiválozásuk sem csak munkából áll, hanem szerepet kap a buli, a közösség. Gyakran a helperek együtt mennek el szórakozni egy-egy koncertre, és ezzel is még inkább erősödik az összetartozás.

Tymcsuk Dorina