Félidőnél tart a helperek elsősegély nyújtó képzése

Gőzerővel telnek a képzések, így a mostani, hatodik alkalommal el is érkeztünk a képzési idő feléig!

Az e heti téma a pszichológia volt, amit Orosz Judit tartott nekünk.

Megbeszéltük, hogy egy fesztivál közepén mennyire fontos, hogy a járőrök kedvesen, segítőkészen menjenek oda az esetekhez. Elengedhetetlen az empátia, és van, hogy manipulálni is tudni kell, mert gyakran ki akarnak bújni a segítség alól a megviselt fesztiválozók.

Az empátia, vagyis a beleérző képesség mindenkiben megvan akár kisebb, akár nagyobb mértékben, de tanulható is ez a  készség. Ez nem csak a munka során nyújt segítséget, hanem az életben is roppant fontos mások megértése és a problémák felismerése céljából. Lényeges még abból a szempontból is, hogy egymással is empatikusak legyünk, hogy járőrtársainkkal megbízzunk egymásban és összhangba kerüljünk.

A rövid elméleti ismertetés után kis csoportokban gyakorlatokkal és szituációs játékokkal folytattuk, ahol próbára tehették leendő járőreink a problémamegoldó képességüket. Csoportonként egy-két régi járőr négy-öt új emberrel lett összetéve, ezzel is elősegítve egymás megismerését. Minden feladat megoldása után kaptak egy nehezítést, például ugyanazt a helyzetet oldják meg úgy, hogy közben nem nézhetnek egymás szemébe, vagy épp azt, hogy a feltett kérdésekre csak egymásnak tolmácsolva válaszolhatnak.

A feladatok alatti ismerkedés után szokás szerint a Városligetben folytattuk a csapatépítést, ezúttal egy jó hangulatú kidobósozással.

Egyéb infók: idén előbb lesz a gyakorlati vizsgák egy része; a május 4-i és 11-i képzések után zajlanak majd, erről további információkat a Facebook  csoportban fogtok látni.

Jövő héten húsvéti szünet, tehát nincs képzés, viszont a csoportban találhattok egy kis játékot az ünnepekre.

A következő alkalom április 27–én lesz, ahol a járőrtechnikát fogjuk boncolgatni.

Kellemes ünnepeket mindenkinek!

Varga Zsófi