Negyedik képzés – újraélesztés

A negyedik képzés az eddigiekhez képest mondhatni rendhagyóan zajlott, ugyanis sokkal gyakorlat orientáltabban telt.

Az első fél órában a már elsajátított ismereteket eleveníthettük fel Németh Geri segítségével. Így szó esett a kis- és nagyvérkörről, a megfelelő légzésszámról, illetve minden másról, ami befolyásolhatja a keringést és a légzést. Ekkor hosszabban is elmagyarázta Geri az újraélesztés elméleti alkalmazását, hogy percenként nagyjából 120 mellkas kompressziót kell alkalmazni, mely úgy oszlik el, hogy 30 után 2 befúvás következik, bár mint megtudtuk 2015 óta a befúvás nem kötelező, csak ajánlott.

Ezek után tértünk át a képzés gyakorlati részére. Ahol csoportokra osztották a társaságot és így már kisebb létszámban beszélhettük át az újraélesztés menetét, melyet mindenki ki is próbálhatott. Itt segítettek nekünk elsajátítani a helyes kéz- és testtartást, elmagyarázták, hogy a domináns kezünk tegyük alulra és hogy a tenyerünk alsó részét használjuk. Ezt a babákon gyakorolta is mindenki, ahogy a cserét is, hiszen elmagyarázták, hogy nagyjából 5 másodperc az az időtartam, amit kihagyhatunk a szívmasszázs esetén, akár a befúvás, akár a csere miatt, így pedig nem árt ilyenkor gyorsnak lenni.

Ezt követően egy másik “állomáson” Terjék Dórival a betegvizsgálat menetét vehettük végig lépésről lépésre. Itt elmagyarázta, hogyan kell szakszerűen átvizsgálni egy eszméletlen embert, valamint egy praktikus tanáccsal is ellátott minket, miszerint, ha nagyon fúj a szél, akkor tegyük a kezünket a beteg mellkasára és így tudjuk érzékelni, hogyha a sérült lélegzik, hiszen máskülönben “elfújta a szél”, szó szerint.

A képzés után pedig egy közös kellemes hangulatú piknikre invitálták meg az ott lévőket, így egy nagyobb csoport a Városligetben folytatta tovább a délutánt.

A jövő heti képzésre is mindenkit várunk szeretettel!

 

Tymcsuk Dorina