A harmadik képzésen is túl…

…ahol Keri, vagyis Keresztyény Zsófi idegenvezetésével az Üveghegy helyett szombaton a belgyógyászat és a neurológia világába vezetett minket.

Az előadás elején hasznos tippeket hallhattunk a hallott anyag megtanulásához. Először is: magolni tilos! Nem az a cél, hogy szóról szóra tudd, hanem hogy értsd, amiről szó van. Ha érted, simán fel tudod mondani. Másodszor pedig nem elég csak az elmélet. Hiába hiszed, hogy tudsz mindent, ha a gyakorlatban nem tudod elvégezni.

A fesztiválra készülő járőröknek elengedhetetlen a magyar népbetegségek és azokat megelőző okok ismerete. Fontos minden panaszt komolyan venni, viszont tudni kell felismerni a valóban komoly eseteket is. Ha 10-ből 1 súlyos eset van, ahhoz, hogy neki segíteni tudjunk, előbb a másik 9-et is ugyanolyan komolyan kell vennünk. Bizonyos panaszoknál, például mellkasi fájdalom esetén azonnal irány az ambulancia!

Szó esett továbbá arról is, mennyire fontos, hogy ésszel vizsgáljunk. Mindig használjuk az „ötmásodperces skálát”, vagyis az AVPU-t. Röviden:

A – (alert) ha a személy jár, kel, beszél, reagál – hagyjuk békén, folytassuk tudatvizsgálattal. Ha nincs magánál, jöhet a következő szint.

V – verbális ingerre, hang hatására felébred? – Igen? Valószínűleg ittas, esetleg elaludt a napon. A mély alvás és az eszméletvesztés nem ugyan az! – Még mindig semmi reakció?

P – (pain) fájdalomra magához tér? Ennek a kiderítésére ajánlott a hármas biztosítás, amit a képzés alatt remekül bemutatott három önként jelentkező Ákoson. Ilyenkor egy embernek az illető lábait kell rögzítenie, kettőnek pedig a két kezét. Erre azért van szükség, mert az épp magához térő ember agresszív lehet a sok hirtelen inger hatására. Ha mindkét fájdalom-ébresztési ponton túl vagyunk, de még mindig semmi:

U – (unconscious) eszméletlen, azonnal hívj segítséget a rádión!

A betegvizsgálati lépcsőket érintve, ami a következő képzésen lesz bővebben kifejtve, elérkeztünk a BLS ABC(DE)-jéig, illetve a Glasgow Coma Skálához (GCS) is; vagyis az életjelenségek vizsgálatához. Ezt előzi meg az AVPU.

Végig vettük a különböző betegségeket is, amiket minimum felismerés szintjén minden járőrnek tudnia kell. Volt szó epilepsziás rohamról, strokeról, gerincsérülésekről, de szívinfarktusról, tüdőembóliáról, hasi fájdalmakról és cukorbetegségről is.

Az addig feltűnően csendes Kupsza, teljes nevén Kupsza Péter a hosszú képzés második felében már néhány humoros megjegyzéssel is hozzátett a hangulathoz.

Már az előadás alatt is több kézben megfordult egy kosárlabda, nem véletlenül; hiszen azt követően csapatépítő kosármeccsen vehettek részt önkénteseink a Városligetben. Egyikőjük még a Helperes pólóját is beáldozta a cél érdekében: követvén a jó magyar hozzáállást, miszerint a szigszalag mindent megold, pár fekete csíkkal bírói mezt csináltak belőle.

Annak ellenére, hogy ez a képzés nem volt kötelező, az elején szép számban megjelentek a jelentkezők. Köszönjük Kerinek, hogy egy hosszú nap után is ilyen jó képzést tartott nekünk!

Ne felejtsétek: következő szombaton KÖTELEZŐ KÉPZÉS lesz! Mindenkit várunk szeretettel!

 

Varga Zsófia