Második képezés – Légzés és betegvizsgálat

A második képzést Köller Vera tartotta nekünk, aki a helper csapat oszlopos tagja évek óta. Megismertette velünk a légzés és a keringés működését, az ekkor lezajló folyamatokat, valamint ismertette azokat a fő problémákat, illetve betegségeket, melyekkel a munkánk során gyakran találkozhatnak majd a járőreink.

Első körben a légzés kialakulása, működése került napirendre, ahol amellett, hogy tisztáztuk, hogy mit tartunk teljesen kielégítő légzésnek, sorra vettük, hogy milyen eltérések, milyen problémákat jelezhetnek számunkra. Véleményem szerint, abban a 10-30 másodpercben (ami nem mellesleg a vizsgálat időtartama) nem volt olyan a teremben, aki nem figyelt volna, hogy vajon ő hányat lélegzik.

Természetesen, mivel a légzés és a keringés kéz a kézben jár, így átbeszéltük a vérköröket, valamint jó pár példával, és konkrét szituációval is megismertetett minket Vera, hogy a későbbiekben már magabiztosan tudjunk fellépni és felismerni, vagy épp megoldani a problémákat. Így volt szó allergiáról, asztmáról , légút idegen testről, valamint a  légmellről, s hogy ebben az esetben milyen hasznos tud lenni egy géznek a csomagolása

A képzés végéhez közeledve a betegvizsgálatot beszéltük át, valamint, hogy mi a teendő, ha a sérült eszméletlen állapotban van. A legvégén pedig következett egy mini gyakorlati oktatás, ahol a stabil oldalfektetést gyakorolhattuk, valamint kitértünk arra, hogy ez mikor mellőzendő.

Még egyszer köszönjük a megjelenteknek a részvételt, és várunk vissza titeket jövő héten is!

Tymcsuk Dorina