Elkezdődött! – Az első képzésen történt

Sokak örömére 2019-ben is elkezdődött a régi és leendő helperek képzése. Idén is a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tesi termében tartják az egészségügyi oktatásokat. Ebben az évben sok új arc fogadta az összeszokott csapatot.

Az első alkalom a bemutatkozásról és az új „főnökök” bejelentéséről szólt. A divíziók vezetői külön-külön, röviden elmondták, hogy nekik mi a feladatuk és hogyan lehet hozzájuk csatlakozni. A vezetők idén egytől egyig Hawaii mintás/stílusú ruhadarabokat viseltek. Szokásos módon Kupsza Péter, Kupica, az egyesület alelnöke sajátos stílusában mesélte el az egybegyűlteknek, hogy mire számíthatnak idén. Őt követte Keresztény Zsófia, Keri, az fesztiválon felállított egészségügyi bázis vezetője. Ő alapvetően arról beszélt, hogy elengedhetetlen a Helperek működéséhez a csapatszellem, de ehhez az kell, hogy mindenki a lehető legjobban teljesítsen munkaidejében.

Az egyik veterán koordinátor Terjék Dóri mutatta be a „régiek” által jól ismert többi koordinátort, és a hallgatóság nagy meglepetésére be is jelentette kikkel bővül idén a csapatuk. 2019-ben Novák Fanni, Stud Reni, Kállai Ati, Marosi Marci és Vigyikán György lesznek azok, akik a járőrök munkájára legnagyobb hatással lesznek.

Ezután következett az irodának a bemutatása. Idén a megszokottnál többen jelentkeztek ide. Pecsenyi Zsuzsi az iroda egyik oszlopos tagja osztotta meg, hogy mi a fesztiválokon és a képzések alatt a feladatuk. A tolmácsok, az IT-ek, betegkísérők, és konyhások feladatairól is röviden szó esett. Németh Geri számolt be arról milyen életérzés és fizikai munka fogadja azokat, aki a technika stáb berkein belül találja meg a helyét. Őt Báthory Bogi, a média vezetője, követte, aki elmondta, hogy a fesztiválok és a képzések ideje alatt a mi feladatunk az események dokumentálása lesz.

Újdonság, hogy idén indul vízimentő divízió. Aki tud úszni és érzi magában a tettrekészséget, hogy ne csak a szárazföldön, hanem a vízben is életeket mentsen az ne habozzon: Györkei Ákosnál vagy Kéri Gábor „Pupu”-nál tud jelentkezni. De ez még nem minden. Ha valaki kipróbálja itt magát akkor ezt követően, nemcsak a fesztiválokon, hanem a Lupa Strandon anyagi jutatásokért is belebújhat a Baywatch-osok szerepébe.

Rövid szünet után pedig Rudolf Anita, Rudi tartott a keringésről előadást. Ő már korábban is szóhoz jutott, hiszen a nagyszínpadnál dolgozók főnöke. Idén várhatóan ez a divizióis bővül új arcokkal.

Az előadás biológiával kapcsolatos anyaga akármilyen száraznak tűnt Rudinak mégis sikerült feldobnia. Telefonos app segítségével, akik jól memorizáltak az anyagot,azok túró rudit nyerhettek, így a leendő járőrök játékos keretek között ismerkedhettek meg az egészségügyi ismeretek alapjaival.Az órán szó esett a különböző sérülések, vézések és a kötözések módjairól. Később, a gyakorlati órákon mélyíthetik el az ellátással kapsolatos tudásukat a önkéntesek. Rudi az órát gyakorlati példákkal és megtörtént sérülések képeivel egészítette ki.

A jövőheti képzésre is reméljük,hogy ilyen nagy számban és ekkora lelkesedéssel jöttök.

Dohány Dominik