A biztonságos fesztiválozásról – Ez történt a nyolcadik képzésen

Szombaton Pálfi Imre, a Technika és a Security divízió vezetője várt minket egy kis gyorstalpalóval életből/életrevalóságból. A 8. helperképzés témája: Életrevalók, fesztiváletikett, menekülési útvonalak, mit tegyek, ha bajban találom magam, és hasonló témák.

Megtudtuk, hogy hogyan folyik le egy leköltözés egy fesztiválra. A sátor építésről/bontásról is szó esett. Ha egy fesztiválozó bajba kerül, akkor van, hogy a helpernek magát a beteget kell “legyőznie”, mivel a sérült fesztiválozó nem tudja feldolgozni, hogy mi igen is segíteni szeretnénk. Aki olvassa ezt a cikket, remélem ő tudja és tudatja másokkal, hogy mi csakis kizárólag azért vagyunk ezeken a rendezvényeken, hogy a bajbajutott embereken segítsünk. Semmi másért. Az előadáson szó volt arról, hogy mi történjen akkor, ha véletlen nagy tömegbe kerülünk, mit kell csinálni, ha véletlen a sérült van nagy tömegben. Imre azt is elmondta nekünk, hogy munkaidőben mit nem szabad (tilos) csinálni. A helpereknek minden bevetésnél teljesen ébernek kell lenniük, hiszen az ördög sosem alszik. Ezért van szigorú beosztás: ki, mit, mikor, hogyan, mettől, meddig csináljon. Ez a képzés megmutatta nekünk a Helper-etikett legfontosabb gondolatait, amit mindenki érdekében jó lesz majd betartani.

Jövő heti képzés témája a belgyógyászat és a neurológia lesz, amit Keresztény Zsófia fog tartani, akivel már találkozhattunk a Járőrtechnika kötelező képzésen. Biztos vagyok benne, hogy ez a képzés is annyira tanulságosan és jó hangulatban fog eltelni, mint a legutóbbi.

Gyenese Péter