A második képzés

Vajon a helperkék lelkesedését le lehet-e rombolni bármivel is? Ugyan kérem.

Technikai okok miatt a helperek idei második képzése szombat helyett, vasárnap lett megtartva, de a tudásra szomjas fiatalok, töretlen lelkesedéssel gyülekeztek az Országos Mentőszolgálat épülete előtt.

A régiek most azok nyakába ugráltak, akiket előző képzésen vagy nem vettek észre, vagy orvul nem jelentek meg; a teremben ülők pedig feszült figyelemmel lesték, hogy mikor hangzik el a jól ismert „Na, halkuljunk már el!” című mondat. Miután az előadás vezetője (a mester, a varázsló) Kupsza Péter (Kupicza) elhallgattatott mindenkit, elkezdődött a második képzés.

A helperek második képzése a betegvizsgálattal egybekötött anatómia jegyében folyt, ami közel sem olyan borzasztó, mint ahogyan hangzik. A képzés anatómia részében, mindenki bővíthette tudását a légzés és a keringés témájában. A lelkes újoncok nagy hévvel jegyzeteltek és rajzolgattak szívecskéket jegyzetfüzeteikbe, amelyek közül viszonylag kevésbe volt beleírva, hogy „Szeretlek Józsi”.

Az alapvető életfunkciók megbeszélése után a csontok következtek, majd végül elérkezett a nagy pillanat is, amikor végre gyakorlatban is megmutogatták nekünk, amit már a kis agyunk elméletben befogadott.

Ahhoz azonban, hogy tudásunkat átvigyük gyakorlatba, segítségre volt szükségünk. Egy lelkes önkéntest, nevezzük „Tank”-nak, kiválasztottak a nemes feladatra, hogy egy asztalra felfeküdve esetet imitáljon. Az úriembert végigtapogatva mutatta meg nekünk Kupsza Péter, hogy hogyan is kell az elméletben megtanult szervek épségét megvizsgálni egy eszméletlen embernél. Fejtől lábig, pontosabban a fontosabbtól a kevésbé fontosabb testrészekig,  végig lett tapogatva „Tank” álnevű fiatalemberünk, és a betegvizsgálat végén megállapítottuk, hogy lelkes önkéntesünknek se törése, se vérzése nincs, sőt még lélegzik is.

Ez viszont elbizonytalanított mindenkit. Mitől lehet eszméletlen, ha külső sérülésnek nyoma sincs? Erre a kérdésre sajnos nem kaptunk választ. Ez még a hosszú közös utunk során fog majd egyszer kiderülni, egy következő képzésen.