Ambulancia- egy Sziget a Szigetben

 

Bizonyára sok szigetes látogatóban felmerül a kérdés, hogy hogyan is folyhat a betegek, sérültek ellátása, ott, ahol egyszerre több tízezer résztvevő bulizik, szórakozik. Ebben a hatalmas tömegben biztosan előfordul, hogy valaki elesik, megüti magát, vagy egyszerűen csak rosszul lesz, gyógyszeres ellátásra szorul, hogy a nagyobb bajokat, problémákat ne is emlegessük. Vajon az összes ilyen látogatót a közeli kórházba szállítják és ott nyújtanak számára segítséget? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ, amikor rábukkantunk egy külön kis világra a fesztivál forgatagában, amit nyugodtan nevezhetünk akár a Gyógyítás Szigetének is. Hamarosan Ti is megbizonyosodhattok arról, hogy ezzel a megnevezéssel egy picit sem túloztunk.

2016_08_10_17_sziget_fesztival_foto_valics_dezso_0141

Egy széles, a bulizókkal zsúfolásig teli sétányon haladtunk az esti órákban, a fesztivál 4. napján, amikor a vendéglátó- és szórakozóhelyek sűrűjében megpillantottuk az ambulancia bejáratát.

Már a sétányról lehetett látni, hogy a kordonnal elhatárolt, nagy, fehér sátorban hatalmas a sürgés-forgás. Szinte mindig volt valaki, aki nagy átéléssel magyarázta a kordonnál álló Helpereknek, hogy neki mi a problémája, miért szorulnak ellátásra. Akikről néhány kérdés alapján valóban beigazolódott, hogy valamilyen beavatkozásra van szükségük, azokat bekísérték a váróterembe- akár csak egy városi sürgősségi osztályon- az adminisztrációval foglalkozó Helperek felvették az adataikat, és sürgősségi alapon hívták be őket a releváns vizsgálókba.

Az ambulanciára érkezők között voltak, akik gyógyszeres kezelésre szorultak, vagy csak a frissen szerzett sebeiket szerették volna fertőtleníteni, beköttetni, de olyanokat is láttunk, akik bokaficamra, különféle fájdalmakra panaszkodtak, sőt nem volt ritka, hogy egy-egy „partyarc” már baráti segítségre szorult annak érdekében, hogy az elfogyasztott alkohol mennyiséget leküzdve eljusson a segítségnyújtókig.

Mi csak bámészkodóként, a kíváncsiságtól vezérelve látogattunk el a Sziget ambulanciájára, első benyomásként ilyennek láttuk ezt a különös világot. Ez persze csak egy töredéke annak a komplex egészségügyi rendszernek, ami itt működik, de erről meséljen az ambulancia vezetője, Dr. Csiki Lóránt.

2016_08_10_17_sziget_fesztival_foto_valics_dezso_0171

Hogyan épül fel az egészségügyi ambulancia a Sziget Fesztiválon?

A hivatalos előírások szerint ez egy oxiológiai ambulancia, de mi „túlbiztosítjuk” a rendezvényt, így még egy ennél is nagyobb kapacitású, szélesebb kínálatú ambulanciát hoztunk létre. Ennek megfelelően nem csak sürgős esetek ellátásra vagyunk felkészülve, szakellátást, alapellátást is kaphatnak nálunk a rászorulók.

Van egy úgynevezett „triage helyiségünk”, ez a betegváró és irányító helyiség, ahol eldöntjük, hogy ki milyen ellátást fog kapni. Ezen kívül rendelkezésre állnak további vizsgálók: traumatológia és sebészet, belgyógyászat, stb.

A kritikus állapotú betegek részére van egy teljeskörűen felszerelt sokktalanító helyiségünk is, ahol minden olyan eszköz és felszerelés megtalálható, amihez az akut betegek stabilizációjának esetén szükség lehet.

Ezek mellett működtetünk egy 12 ágyas fektetőt, ide a betegek akár néhány órára is bekerülhetnek, azonban sajnos van olyan is, hogy nem tudnak visszamenni a fesztiválra és mentőszállításra van szükségük.

A fesztivál és a szórakozás sok esetben együtt jár a túlzott alkoholfogyasztással is, így van gy kifejezetten ilyen betegek részére kialakított detoxikálónk.

2016_08_10_17_sziget_fesztival_foto_valics_dezso_0308

Hány dolgozótok van a Sziget Fesztiválon?

Az ambulancián 25 orvos dolgozik a Sziget teljes ideje alatt, ami 40-45 nővérrel egészül ki. Egy 12 órás műszakban általában 5 orvos teljesít szolgálatot a műszakvezetővel együtt és 8-10 ápoló.

Éjszakánként megfigyelhető, hogy nagyobb az esetszám, ilyenkor a szakszemélyzetet is megerősítjük.

20160707_2238_LauberMate

Mióta dolgozol ezen a területen?

A fesztiválozást 2009-ben kezdtem, akkor még beosztott orvosként dolgoztam, így ez a nyolcadik fesztivál szezonom. 2010-től már a Sziget mellett a Helperek Egyesület által biztosított egyéb fesztiválokon is kint voltam, és 2013 óta vagyok az ambulancia felelős vezetője.

Ahogy mélyebben beleláttunk abba a komoly, kórházi szintű háttér életébe, ami a Szigetlakók egészségügyi védelme érdekében éjt nappallá téve működik, valami különös nyugalom árasztott el minket, tudtuk, hogy ha bármi baj ér minket, ők itt vannak és segítenek.