Helperek a színfalak mögött

Lehetőségünk volt tegnap a Sziget Fesztivál 0. napján a nagyszínpadnál dolgozó helperek munkájába bepillantani.

A legnagyobb elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy nem mindig volt egyértelmű, hogy a színpadon éppen fellépő Parov Stelar fantasztikus koncertjét vagy Rihanna bukását nézzük, vagy azt a nem mindennapi munkát, amit a Helperek végeztek az este folyamán, a világsztároktól csupán egy karnyújtásnyira.

Amikor koraeste beléptünk a fesztiválozók elől gondosan elzárt helyre, nem sejtettük, hogy pár órán belül a benti légkör teljesen megváltozik. A nagyszínpad előtti elkerített, közel 3 méter széles sávban a biztonsági őrök között találtunk rá helpereinkre. A színpad két oldalán, és a belső árokban összesen 14 segítő dolgozott, vizslatták a szemben álló, akkor is már több tízezer főt számláló tömeget, miközben a színpadon folyamatosan szóltak a jobbnál jobb Parov slágerek. Az aktuális ütemre mozgó lábaik láttán joggal gondolhattuk azt, hogy nagyon jól érzik magukat, de ez nem jelentette azt, hogy a felelősséggel ne lettek volna tisztában.

20160812_184830_NagySzabi

1 órával később azonban megváltoztak a körülmények. A tömeg elképesztő méreteket öltött, szinte csordulásig telt a Sziget, mindenki izgatottan várta a világhírű énekesnő színpadra lépését. A helperek ekkor pörögtek csak be igazán. Vízzel teli műanyagpoharakat készítettek be azok számára, akik az első sorokban rosszullétre vagy ájulásos tünetekre panaszkodnának, és hát valljuk be, voltak ilyenek bőven. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem mindig lehetett ezt alátámasztani. Az első ilyen fiatalnál még én is megijedtem, mikor tántorogva kezdte magyarázni, hogy ő mit is érez, de hamar rá kellett jönnünk, hogy igazából csak megunta a tömegben ácsorgást és szeretett volna egy kicsit nyugodtabb, kevésbé zsúfolt helyen megpihenni. A segítők szerencsére nem most kezdték, és hatalmas profizmussal válogatták ki azokat a fiatalokat a tömegből, akik valóban rosszul lettek és vízre, pihenésre, esetleg fektetésre szorultak. Ugyanis az utóbbira is volt lehetőség a színpad előtti árokban.

IMG_5324

Egy konténert mini ambulanciává alakítottak, arra az esetre, ha az ellátást magasabb szintre kellene emelni. Természetesen ezt már orvos végezte volna, de az ott tartózkodásunk alatt nem láttunk erre példát. A fiatal elsősegélynyújtóink az egész este alatt rutinosan vették az akadályokat, az idegen nyelvekkel is profin boldogulva kommunikáltak a nézőkkel, minimális feszültséget sem éreztünk a légkörben. Sőt nem igazán volt egy olyan fiatal sem, aki egy mosoly kíséretében nem köszönte volna meg a kedves szavakat és azt a törődést, figyelmességet, amit ők nyújtottak.

 

Helperkoordinátorok élete

Koordinátorok irányítják és felügyelik a Helperjárőröket a nagyfesztiválok ideje alatt. Az ő feladatukról sem lehet azt állítni, hogy unalmas lenne, hiszen hatalmas odafigyelést igényel az, hogy 90 járőr munkáját felügyelve egy kézben tartsák a mentési lánc első és legfontosabb elemét.

A Sziget Fesztivál minden napján, 24 órában három koordinátor csapat dolgozik, akik folyamatos rádiókapcsolatban vannak a szolgálatot teljesítő helperekkel. Nem könnyű a feladatuk, hiszen a terepen cirkáló járőrök egy „műszak” alatt több helyszínen is mozognak, ugyanis időközönként átirányítják őket egy másik területekre, hogy ne legyen unalmas a munkájuk. Felelősségük óriási: az egész héten rájuk bízott 30 járőrért felelnek minden tekintetben: munka közben észben tartják pozíciójukat és az egészségügyi beavatkozásokat, de figyelmük ezen túlmenően a pihenésükre, étkezésükre is kiterjed.

20160810_130100_KismartoniMatyas

Az irányítók egy profi irodában kapnak helyet, ahol számítógépek, a kapcsolattartáshoz szükséges rádiók és különféle helyszínrajzok, térképek segítik az itt dolgozók munkáját. A Sziget Fesztivál idén már 7 járőr-területet különböztet meg (tavaly még csak 6 volt), amelyek közül a koordináció és a járőrmunka során kiemelt figyelmet kell fordítani a Beach és a Kemping területére, ugyanakkor délután és koraeste inkább már a beengedés, míg az esti csúcsidőben természetesen a Nagyszínpad jelenti az igazi kihívást. A riasztások több irányból is beérkezhetnek az koordinátorokhoz, akiknek minden apró részletre nagy hangsúlyt kell fektetniük. Egyrészről a szigetlakók is jelentkezhetnek az egészségügyi bázis bejáratánál, hogy barátjuk, vagy rokonuk rosszul van és segítségre szorulnak, az irányítók ilyenkor a legközelebbi csapatot odavezénylik hozzájuk, akik elmennek az illetőhöz, felmérik a helyzetet, elsősegélyt nyújtanak, ha kell erősítést kérnek. Ugyanis- szerencsére csak ritkán-, de lehetnek súlyosabb betegek vagy sérültek, akikhez mentőt kell hívni, ilyenkor a járőrök értesítik a koordinátorokat, akik az Operatív Irányítási Központtal kommunikálva (itt ülnek az Országos Mentőszolgálat fesztivál-irányítói) küldik a helyszínre a mentőautót.

20160812_175741_NagySzabi

Egy másik esetben pedig van, hogy a járőrözők találnak rá valakire a tömegben, a forgatókönyv innentől pedig már megegyezik az előzővel.

Bármelyik koordinátorral is beszéltünk, elfogultság nélkül ajánlották mindazok számára ezt a munkát, akik kedvelik a logisztikát, képesek a komplex irányítási feladatok elvégzésére és éreznek egy kis kedvet a koordinálási feladatok elvégéséhez. A hangulatot és a barátias légkört pedig csak egy szó garantálja: HELPEREK.