Újra itt, újra együtt!- Helperjárőrök élete a Sziget Fesztiválon

Az év legnagyobb hazai fesztiváljának résztvevőire ebben az évben is a Helperek vigyáznak.

Idén ismét kiköltöztek a segítő szándékú, lelkes fiatalok a Sziget egészségügyi bázisára, hogy több mint 500 fős csapattal a mentőkkel és az ambulanciával együttműködve felügyeljék a fesztiválozók egészségügyi biztonságát.

A Helper járőrök egyedülálló módon, a mentési lánc első elemeként köröznek a Sziget egész területén, a nap 24 órájában. Összesen három koordinátor csapat dolgozik, ők 30-30 járőrt irányítanak, akik pedig háromfős csapatokban járják a fesztivál 7 járőr-területét. De mit is takar ez a gyakorlatban?

Tóth Arnoldot kérdeztük a tegnapi szolgálatáról, aki járőrként erősíti a Helperek csapatát:

20160811_183906_SzovathyKinga

– Mióta vagy tagja a közösségnek és mit szeretsz a legjobban ebben a munkában?

– 2014 óta ez a harmadik fesztiválszezonom, azóta már az összes nagy, nyári rendezvényen dolgozhattam. Először a koncertek fogtak meg a Helperek munkájában, a kedvenc, külföldi együttesem koncertjén szerettem volna mindenáron ott lenni, de később hamar rájöttem, hogy ez sokkal többről szól: szuper közösségnek lehetek a tagja, egy igazi baráti társaságnak, ahol a munka és a segítségnyújtás szeretete fog össze minket.

– Hogy kezdődött az idei Sziget Fesztivál? Hol és milyen eseteket láttál el? Mesélj egy picit a tegnapról!

– Minden évben ezt a fesztivált várom a legjobban, nem hiába. Tegnap déltől, este nyolcig voltam szolgálatban, többnyire a beengedést felügyeltük, szerencsére nem volt komolyabb baj, általában ilyenek a nappali és a koraesti szolgálatok, hiszen ebben az időben a bulizók rendszerint még pihennek, kevésbé aktívak, talán nem is fogyasztanak annyi alkoholt. Jobbára reggel, mikor kibújnak a sátraikból érzik, hogy itt fáj, ott fáj, ilyenkor jönnek oda hozzánk és kérnek segítséget. A „csúcsidő” nálunk is az éjszaka, itt már jóval több beavatkozásra van szükség. Az esetek többségében bekísérjük a beteget, vagy a sérültet, de ha nagyobb a baj riasztjuk a rescue-t(robogó), vagy esetenként azonnal a mentőket.

 

20160810_181214_KismartoniMatyas

– Külső szemmel egy hatalmas bulinak, egy jó kis nyári kikapcsolódásnak tűnik a munkátok.

– Igen az is. A munka mellett mindig jut elég idő arra, hogy szórakozzunk. Most például a Punnany Massif-ot szerettem volna meghallgatni, és úgy tűnik össze is jön, hiszen rendszerint sikerül úgy összeállítani a szolgálatokat, hogy mindenki jól járjon.

– Példaértékű, amit Te és a társaid képviseltek. Mindenki számára tiszteletreméltó, amit ilyen fiatalon tesztek a társadalomért. Csak így tovább!

20160811_150708_BathoryBoglarka-21

S végül néhány jó tanács a Helperektől a fesztiválozók számára:

  • A láb sérülését, a fájdalmas rándulások, ficamok megelőzhetőek, ha megfelelő, zárt cipőt viseltek.
  • A folyadékbevitel mellett a megfelelő táplálkozás is fontos. Naponta legalább egyszer fogyasszatok meleg ételt, a reggeli és a vacsora is fontos, különösen a nagyobb fizikai megterhelés miatt.
  • A napközbeni hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy a fejet ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.
  • Ha krónikus betegséged van, vidd magaddal a szokásos gyógyszeredet és ügyelj annak tárolására. Ehhez az egészségügyi ambulancián szakszerű segítséget kaphatsz.

 

A Sziget fesztiválon készült többi képet ITT tudod megnézni.