Indulhat a fesztiválszezon! A Helperek önkéntesei felkészültek az életmentésre

Már csak párat kell aludni, s hamarosan elindul a „nagyüzem” a fesztiválszezonban, sorra következnek egymás után a tömegeket vonzó rendezvények. A korábbi évekhez hasonlóan ezek egészségügyi felügyeletet idén is a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesülete látja el, akikhez 170 új önkéntes csatlakozott a tavaszi képzések után. Tavaly közel tízezer esetben nyújtottak segítséget az Egyesület dolgozói.

A Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesület az elődöket beleértve közel 25 éve biztosítja a kisebb-nagyobb nyári rendezvények, fesztiválok teljes egészségügyi ellátását, így az idei szezonra is gőzerővel készülnek a társaság önkéntesei. A 2014-es fesztiválszezont megelőzően kétszázötven 16-25 év közötti fiatal jelentkezett az Egyesület 12 alkalmas képzésére, aminek a budapesti Fogas Ház ingyenesen biztosított helyszínt. A három hónapos felkészítés során általános elsősegélynyújtó oktatást kaptak a tanulók, kiegészítve azt kábítószeres ismeretekkel. Emellett pszichológiai, illetve kommunikációs tréning segítségével is képezték a fiatalokat, a kurzus lezárásaként pedig a Sentinel Camp szolgált, ahol fesztivál körülményeket teremtve, gyakorlatban is elsajátíthatták, s alkalmazhatták a tanultakat.

 

A június elei záróvizsgán írásban, szóban és gyakorlatban is felmérték a tanulók tudását, a szigorú követelményeknek 170-en feleltek meg. A végzősök első nagyobb feladata a július 1-én kezdődő Volt fesztivál lesz, utána pedig sorozatosan következnek majd a tömegeket vonzó események egészen augusztus végéig. “A rendezvényeken teljes körű egészségügyi biztosítást végzünk, aminek a bázisát minden helyszínen a központi elsősegély sátor adja. Itt gyakorlatilag kórházi körülmények között láthatóak el az egészségügyi problémák” – tájékoztatott Dr. Szeles Géza, a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesület elnöke. “A fesztiválok során kiemelt szerepet töltenek be a szakdolgozóink (nővérek, orvosok, mentőszemélyzet), és az elsősegélynyújtó járőreink is, akik a nap 24 órájában keresik a segítségre szorulókat, vagy igyekeznek preventív mód beavatkozni. Ha kompetenciájukon túlmutat a jelenség, segítenek az illetőknek eljutni a szaksegítségig” – tette hozzá. Az egyesület elnöke arról is beszámolt, hogy a kisebb fesztiválokon 100-120 önkéntes dolgozott 2013-ban, míg a Szigeten 400-nál többen végeztek elsősegélynyújtást. A tavalyi év során a teljes fesztiválszezonban, s a Helperek által biztosított egyéb kisebb rendezvényeken összesen közel 10000 esetben volt szükség beavatkozásra, leggyakoribb esetnek a zúzódások, ficamok, törések számítottak, de előfordultak belgyógyászati problémák (pl. vakbél gyanú) is.

Az önkéntes járőrök munkáját évek óta segíti a MOHAnet Mobilsystems Zrt.., s ez az idén sem lesz másként. A cég a 2014-es év során is – az alapvetően idősfelügyeletre tervezett – VARIO MEDCARE készülékekkel végzi majd a Helperek távfelügyeletét. Az általuk fejlesztett GPS alapú mobilkészülékek segítségével pontosan nyomon követhető a segítő csapatok mozgása, így vészhelyzet esetén mindig az adott problémához legközelebb eső önkénteseket lehet értesíteni. „Az egészségmegőrzés, az emberek környezetének biztonsága és a hazai egészségügyi kultúra fejlesztése központi szerepet tölt be fejlesztéseink során, így szívesen működünk együtt olyan szervezetekkel, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Bízunk benne, hogy eszközeinkkel hasznos segítséget tudunk ismét nyújtani a Helperek munkájához, s hozzájárulhatunk a fiatalok biztonságos szórakozásához” – mondta el a projektért felelős Szigetvári Ákos.

A Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesület munkáját a MOHAnet Mobilsystems Zrt. mellett az Amway, a Coca-Cola, a Dacia és Ford is támogatja.

 

A MOHAnet Mobilsystems Zrt-ről

A MOHAnet hazánk legdinamikusabban fejlődő GPRS (General Packet Radio Service) technológián alapuló távfelügyeleti, logisztikai és telemetriás rendszereket fejlesztő és gyártó cége, amely jelenleg országosan 140 viszonteladó partnerrel, és rajtuk keresztül több mint 15.000 végfelhasználóval rendelkezik. A vállalatot 2006-ban Mozgó Zsolt és Havasi Zoltán alapította, amely töretlen hazai és nemzetközi fejlődésének köszönhetően 2009-től új társasági és szervezeti formában, mint MOHAnet Mobilsystems Zrt. folytatta tevékenységét. A saját fejlesztésű és gyártású termékek segítségével vagyon- és tűzvédelmi berendezések, segélyhívó-, és járőrellenőrző rendszerek, felvonók, s egyéb műszaki berendezések, valamint ital- és áru automaták, mozgó gépjárművek távfelügyeleti és logisztikai szolgáltatása nyújtható, melyhez az alkalmazott kommunikációs technológia országos lefedettséget biztosít.

Bővebb információt a www.mohanet.hu weboldalon találhat.