Helper Kommunikáció

 

Tizedik alkalommal ültek össze a Helperek a Fogas Házban a képzés keretén belül. A forróság senkit nem akadályozott meg, az eheti különleges képzésen is rengeteg leendő járőr vett részt.

Az eheti képzés azonban más volt: a pszichológusaink kommunikációs tréninget tartottak a járőröknek. Négy csoportban vették birtokba a Fogas különböző helyeit, hogy ott körbeülve beszélgessenek a kommunikáció fontosságáról. Ugyanis a Helperek esetében ez az egyik elsődleges dolog: kommunikálniuk kell az esettel, a hozzátartozókkal, a bázissal, a koordinátorral, de elsősorban az egymás közti hatékony kommunikáció a legfontosabb.

Minden csapatban bemelegítő ismerkedős játékkal kezdték a gyakorlatot. Az udvari csoportban például azt a feladatot kapták a Helperek, hogy a nevük után egy a nevük kezdőbetűjével kezdődő jelzőt mondjanak. Egy másik csoportban Szilvi, az egyik pszichológusunk egy rávezető feladattal kezdte. Egy kólás üveg vízzel volt megtöltve, a Helperek feladata pedig az volt, hogy egy szóban elmondják, mit látnak. Természetesen különböző dolgok születtek, mint: palack, üveg, folyadék, víz. A feladat lényege az volt, hogy rávezesse a Helpereket a kommunikáció hatékonyságának fontosságára: hiszen nem mindenen ugyanazt értjük, mindenki más perspektívából látja a dolgokat.

Később pedig minden csoportban átvették a főszerepet a szituációs játékok. Persze a járőrködéssel kapcsolatos játékok voltak ezek. Az egyik szituáció például ez volt: három Helper talál egy félig eszméletlen esetet, akit a hozzátartozója nem akar engedni ellátni, illetve bevinni a bázisra. Mit kell ilyenkor tennie a járőröknek?
Ezek a gyakorlatok érdekes problémákat vetettek fel, amit aztán minden csoport meg is beszélt.

De a játékokon kívül felmerülő kérdéseket is segítettek megvitatni pszichológusaink, mint például mit csináljon a járőr, ha fiatal kora miatt lenézi őt a bulizó? Vagy, hogy mit csináljanak egy agresszív eset esetében? És még sok más ehhez hasonló vitás pontot beszéltek meg a kis csoportok.

Kísérjétek figyelemmel oldalunkat, mert folyamatosan érkeznek a képek a tizedik képzésről is! Illetve most már a jó idő beköszöntöttével a kisebb fesztiválokon (mint pl. Pálinkafesztivál, Gourmet fesztivál) személyesen is találkozhattok járőreinkkel.

Szöveg: Karácsony Szilvia
Fotók: Máté Gergely