Fesztiválok az ókorban és most

Megdöbbentő, mennyi hasonlóságot találunk az ókori gladiátorviadalok, és a manapság egyre népszerűbbé váló nyári fesztiválok között.

 

A Helperek legutóbbi képzése utáni szürkületben egy füstbe burkolózó félreeső kis asztalnál tudtam meg a legendát, ami teljesen átformálta az elsősegélynyújtókról alkotott véleményemet. A sok mindent látott, de kicsit sem öregedő beszélgetőpartnerem szerint a Helperek már legalább 2000 éve léteznek. Egykor maga a római császár alkalmazta őket. Feladatuk  a sérültek ellátása, balesetek megelőzése, a lakomákon a hoteles és arénás esetek diszkrét elkendőzése volt, és talán az idő előrehaladtával feladatkörük nem is változott igazán.

Fesztiválok az ókorban és most (1)

Ahogy az elhíresült mondás tartja: Panem et Circenses – Kenyeret és cirkuszt. A rómaiak akkor voltak boldogok, ha volt mit enniük, és szórakozhattak. Vajon mennyire van ez másképp 2 évezreddel később? Ha egy fesztiválon bejelentenék, hogy nem kapható kenyér, egészen biztosan lázadás törne ki. Ugyan most nem a kenyér hagyományos értelmére, sokkal inkább a folyékony formájára kell gondolni. Ugye hogy ugye ?

A cirkusz része a dolognak már más egy kicsit. Az ókorban valami oknál fogva a kegyetlen játszmák szórakoztatták a népet. Oroszlán vs. gallok, óriás vs. törpe, küklopsz vs. Odüsszeusz. Mindezt a fogadások tették izgalmassá, és a bizakodás, hogy egy csoda folytán a kisebb, a gyengébb győzhet, ők pedig mint külső szemlélők örökké szabadok maradnak. Ez talán hitet adott nekik saját életükhöz. És már itt is vagyunk a lényegnél. Miért járnak az emberek fesztiválra? Az év során összegyűlt feszültésget, a fuldoklást a kötelezettségekben, a sok értelmetlen dolgot levezetni. Hogy egy hétre szabadnak érezhessék magukat, mintha börtönből szabadultak volna. Gondolj bele, amikor a kedvenc bandád koncertjén tombolsz az összes szöveget kívülről fújva, melletted a barátaid, akik tudod hogy pont olyan bolondok mint te, úgy érzed, repülsz a boldogságtól.

Fesztiválok az ókorban és most (7)

A Helperek nem jógyerekek. Egy kicsit sem. A Helperek olyan fiatalok, akik tudják mi a teendő ha baj van. Azzal a tudattal mennek el szórakozni, hogy számíthatnak a társaikra. Mindig ott vannak a legdurvábban bulizók között, de mégsem felelőtlenek. Mert tudják pontosan, hogy mi történhet, és hogy hol van az a pont, ahol már csak a szerencsén múlik minden. A Helperek nem tankönyvből, sokkal inkább saját tapasztalataikból tanulnak. Egymáson gyakorolják a sétaterápiát, ittas állapotban levő haverjukat stabil oldalfektetésbe teszik. Majd együtt szakadnak azon, hogy nem tud felállni addig amíg ki nem józanodik, ezáltal megóvva őt jópár ballépéstől. A járőrök közül aki már egy szezont végigcsinált, kicsit már veteránnak számít. Ő már ért minden poént képzésen, tudja hogy a helperség nem csak egy munka, hanem egy életérzés. A Helperek mai fiatalok, elítélhetők, de jók együtt. Annyira jók, hogy képesek életet menteni.

Fesztiválok az ókorban és most (2) Fesztiválok az ókorban és most (4) Fesztiválok az ókorban és most (5) Fesztiválok az ókorban és most (6)

Így vigyáznak és vigyáztak már réges-régen is a Helperek egymásra és a szórakozókra rendkívüli összetartással. A 2000 év alatt megszerzett és egyre gyarapodó tudásuk nemzedékről nemzedékre száll, mindig kicsit kiegészül, modernizálódik. Talán ez a titkuk.

Fesztiválok az ókorban és most (3)
Nagybányai-Nagy Blanka